De start van de STOP

Dat is nog eens een vervreemdende titel, maar we zijn inderdaad begonnen met de STOP op Rotterdam.
Vanochtend na het ontbijt vertrokken vanuit Assen. Het weer was goed in het Noorden. In de auto geluisterd naar de podcast van het programma Kunststof, een interview programma van Radio 1. Dit keer een interview met Bert Wagendorp, een columnist van de volkskrant en een inspiratiebron voor mij (en ja ik heb nog een hoop te leren). Het interview was goed, ook de voorgelezen column over zijn moeder in de oorlog was mooi. De gebeurtenis die Bert het meeste was bijgebleven in zijn carrière tot nu toe, was de gouden medaille van Dan Jansen op de Olympische Spelen. Iets wat mij ook nog levendig bijstaat. Na een aantal min of meer mislukte Spelen (geen medailles), won Dan op zijn laatste Spelen in Lillehammer een gouden medaille op de 1000 meter.
De autorit uit Assen was zo voorbij met zo’n interessant programma.
Op Rotterdam was het weer iets minder, het regende licht.
Met een ervaren operator en een jonge locatie verantwoordelijke persoon (LVP-er) ben ik bezig geweest met de voorbereidingen op de veiligstelling van de installatie. Dit houdt in dat ik vooral heb gekeken hoe de mannen de installatie vloeistof vrij hebben geproduceerd. Eerst de olie uit de installatie, daarna spoelen met water en het water gecontroleerd afvoeren (drainen).
Nadat de installatie van druk was gehaald (gasvrij), zijn we in de installatie een aantal afsluiters gaan dichtzetten. Dit was het moment waarop ik ook effectief aan het werk kon.

Gelukkig was het ondertussen opgehouden met regenen. We hebben de verschillende afsluiters gelabeld (getagged) en een aantal cruciale afsluiters hebben we “gelocked”. Het “taggen” is gedaan om duidelijk aan te geven welke afsluiters zijn bediend voor de veiligstelling. Het “locken”  wordt daarnaast gedaan om het onmogelijk te maken de afsluiters nog te bedienen, een extra stuk veiligheid.  Al met al nog aardig wat werk, waarbij het goed was dat we met z’n drieën waren.
Het was mooi om te ervaren dat de beide mannen (operator/LVP) goed op elkaar waren ingespeeld, een hecht team.
De voorbereiding was ook prima voor elkaar. De labels waren al geschreven en er waren duidelijke stappenplannen, waardoor alles gestructureerd kon worden uitgevoerd. Ook de elektra-man van de contractor heeft reeds een aantal elektrische veiligstellingen gedaan.  
Mooi om de betrokkenheid van eenieder te zien. Op zondag aan de slag om deze werkzaamheden uit te voeren zodat iedereen morgen effectief aan de slag kan. Dit geeft een goed gevoel.
Ik ben benieuwd naar de hectiek van morgenochtend. Dan komen er nog veel meer mensen van de verschillende contractors en wordt de veiligstelling verder verfijnd en kan het echte reinigings- en onderhoudswerk beginnen. Ik denk dat we er, met deze voorbereidende zondag, klaar voor zijn.
Kom maar op!!

Reacties